Tvätterskor vid badstrandPlagg med spännen, dekorband, öljetter eller andra detaljer bör alltid behandlas med extra stor försiktighet! Färgade plagg ska alltid tvättas för sig. Framförallt röda plagg som ofta innehåller lite överskottsfärg! Ta alltid ur eventuella snörningar och skinnremmar.

Kläder av ylletyg

Till att börja med ska man vara så försiktig som möjligt med tvätt av ylle, ofta så kommer man väldigt långt med torrborstning och vädring. Ullfibern har nämligen sådana egenskaper att smuts och lukt inte tränger in i den utan stannar på ytan. Det är därför som vädring fungerar så bra på plagg av ull.

Det finns ett par bra metoder för att tvätta ylleplagg.

Snötvätt
Lägg ut plagget i snön, det ska helst vara minst -10°. Låt det ligga där ett par timmar, gnugga det sedan ordentligt med snö. Häng upp på en piskställning och piska det lagom hårt. Ta därefter in för att plantorka.

Fläckar
Fläckar tas med fördel bort med lite galltvål eller hårschampo.

Hårschampo
Schampo är faktiskt väldigt bra till ylle, eftersom det bevarar eventuell fethet som finns kvar i fibern. Ta lite och arbeta försiktigt in i fläcken, skölj sedan med nästan kallt vatten, max 30°. Schampo kan också användas för hela plagg. Lägg då plagget i blöt tillsammans med lite schampo max 30°. Skölj ur ett par gånger.

Maskintvätt
Maskintvätt är den sämsta metoden att tvätta ylleplagg med, men oftast brukar det gå bra med maskintvätt på 30° och någon form av fintvätt eller ylleprogram. Försök att undvika vanligt tvättmedel och tvätta alltid färgade plagg för sig. Viss risk för krympning

Torkning
Avlägsna överskottsvatten genom att rulla plagget hårt i en handduk. Torka därefter alltid plaggen plant, ej hängande.

Kläder av Linnetyg

Concordantiae caritatis (Stiftsbibliothek Lilienfeld 151, fol. 224v), c. 1349-1351Lin är mycket enklare att tvätta än vad ull är. Linnet tål faktiskt att kokas men idag kanske vanlig maskintvätt är vanligare. Om man kan välja så är det en fördel att inte centrifugera plaggen eftersom de då slits mer.

Lägg gärna plaggen i blöt i kallt vatten i minst 1 timma, gärna över natten före tvätt då blir de lite mindre stela. 

Sträck ordentligt i nytvättade blöta plagg och låt dem gärna hänga på tex en galge och torka. Sträck dem både på längden och bredden, glöm inte att sträcka armar också. Underplagg (särkar & tunikor) slätar ut sig bra när man har burit dem en stund mot kroppen, dessutom blir plaggen mjukare om man inte stryker dem.  Kroppens värme mjukar upp fiberna och man får ett någorlunda slätt och mjukt resultat. Överplagg och finare klänningar kanske dock känns kul att ha stryk-släta? Vill man ha riktigt mjuka plagg är torktumling bra, men det sliter lite mer på plaggen. Ännu mjukare blir det om man manglar.

För att färgade plagg ska hålla sig fina i färgen bör de tvättas på så låg temperatur som möjligt och så sällan som möjligt, ofta kommer man långt med att vädra plaggen! När det gäller ofärgade naturlinneplagg behöver man inte vara orolig för blekningseffekten.

Fodrade plagg

Fodrade plagg med många detaljer så som knappar m.m. måste man vara mycket försiktig med vid tvätt. Risken är stor att färgerna "blöder" över och missfärgar foder m.m. Kanske den bästa metoden utöver borstning och vädring är att lämna bort dessa plagg?

 

Hur brukar du tvätta din plagg? Vi tar gärna emot tips och idéer på andra bra tvättmetoder.