fecamppsalter1180är man sätter ihop en komplett dräkt är det viktigt att man försöker välja delar som passar bra tillsammans. I den här artikeln sammanfattar vi vilka av våra plagg som passar in på den medeltida mansdräkten. Tidsperioden vi pratar om är högmedeltid, dvs ca år 1100 - 1350
Alla kompletta dräkter bör sammanställas enligt följande modell:

  • Underplagg
  • Benkläder
  • Överplagg
  • Ytterplagg
  • Huvudbonad

Underplagg i  linne

Medeltida Tunika i ofärgat linneTunika eller skjorta i linne på överkroppen och brokor på nederdelen var de vanligaste underplaggen. Vi gör dem i linne som är skönt att ha på kroppen, dels så håller man sig sval, men det är också skönt att ha linne istället för ull direkt mot kroppen.

Benkläder i  ylle och linne

Medeltida mansdräkten: Hosor och brokor


Sammansatta byxor försvann under medeltiden för att helt och hållet ersättas av hosor. Hosorna gör sig bäst i ylle medan brokorna görs i lin.

Hosor är alltså som långa strumpor i ylle, förkom både med och utan fot. Vi har valt att inte ha fot på våra. Brokor är som ett par rymliga kalsonger, våra är sydda i sk tubmodell som gör att man får ett härligt pös i baken.

Länk: Hosor

Överplagg i ylle

Vapenrock - Klicka för en större bildMedeltida mansdräkten: Kjortel i duvblått ylleVanligaste överplagget var helt klart kjorteln som förekom i många varianter, till en början var den ledig i snittet, medan den blev snävare och tajtare allt eftersom vi närmar oss senmedeltiden. Tabarder förekom framförallt i krigiska sammanhang. Vi har tabarden i två varianter, en för den beridne och en för fotfolket.

 

Ytterplagg i ylle

Medeltida Mansdräkten: MantelEn mantel som är skuren som en halv, trekvarts eller helcirkel var det vanligaste förekommande ytterplagget. Vår bockstensmantel är halvcirkelsskuren, precis som bockstensmannens (tidigt 1300tal). En öppning i sidan tillåter ena armen att sticka fram. Den går även att drapera snyggt över axeln om man önskar använda båda armarna. Längden är något kortad, dvs ca knälång, detta gör manteln mer praktisk än den hellånga som gärna släpar i backen.

Medeltida Mansdräkten: StruthättaSom komplement till Bockstensmanteln har man en  struthätta eller huva. Struten blev modern under den senare delen av högmedeltiden och under hela senmedeltiden. Det var också mycket vanligt med huvor utan strut, men den modemedvetne hade gärna strut. Huvan med dok ner över axlarna ger ett utmärk skydd mot väder och vind.

 

Huvudbonad

Codex Manesse 1300-1330Att inte bära någon form av huvudbonad är ett nytt påfund. På medeltiden hade man alltid huvudet täckt av någon form av huvudbonad. Vanligast förekommande var Coifen (utalas koaff) eller som den kallas i norge Kveiv. Under den senare delen började en mängd nya huvudbonader bli populära. Tex Påsmössa, och barett.Var efter struten blev vanligare på struthättan så började man också knyta "chaperon". En slags turbanliknande huvudbonad knuten av struthättan.


Den här artikeln är framställd ifrån många källor, en del från Wikipedia och en del från D. Rushwarths utmärkta böcker. Om det finns fakta som inte stämmer i artikeln så meddela oss så vi kan korrigera. Finns det fakta som saknas i artikeln eller du känner att du gärna kan bidra så tveka inte på att kontaka oss.